Mag een vrouw behandeld worden door een mannelijke arts en een man door een vrouwelijke arts?

Originele vraag

Is het voor een vrouw toegestaan om acupunctuur behandelingen te krijgen bij de nek/schouder door een mannelijke behandelaar? Zo ja, is het voor de vrouw toegestaan om deze afspraken alleen bij te wonen? Zo nee, is het de vrouw wel toegestaan om een afspraak bij te wonen in het bijzijn van haar moeder? Wat zijn de regels hieromtrent en op welke verzen uit de koran wordt het gebaseerd. Wat is de grens hierin wanneer zou het wel of niet kunnen? 


Antwoord


Indien iemand ziek is, dient hij de genezing van zijn ziekte te zoeken.[1] In onze tijd gebeurt dit meestal middels behandeling door een arts. Afhankelijk van de toestand van de ziekte kan het nodig zijn dat de arts tijdens de behandeling naar de awra delen van de patiënt kijkt.

Er is een principe in de Islam: "Indien er een noodzaak bestaat, dan wordt het verrichten van een haram handeling omgezet in een handeling die toegestaan is.[2] "Daarom is het toegestaan voor een dokter tijdens de behandeling of een operatie om het lichaam en zelfs de awra delen van zijn patiënt te bekijken en/of aan te raken.

Wat betreft het behandeld worden door het andere geslacht, indien er een mogelijkheid is, dient een vrouw door een vrouwelijke arts en een man door een mannelijke arts behandeld te worden. Indien er zo'n mogelijkheid niet aanwezig is, kan een vrouw door een mannelijke arts en een man door een vrouwelijke arts behandeld worden. [3]

Als een vrouw bijvoorbeeld dergelijke behandelingen als acupunctuur nodig heeft, is het beter voor haar om een dergelijke behandeling met haar man of zus of moeder of dochter te ondergaan.

Footnotes

  1. ^ Abū Dawūd, Tıb, 1. [2]. Muslim, Selam, 69
  2. ^ Zie de Koran 6:125; zie Medjalla artikel 21
  3. ^ Zie Sayyid Sabık, Fıkhu’s-Sunnah, Beirut, I, 493

Gerelateerde vragen